11-MINUTTERS LESING | Sist oppdatert: 20. desember 2024 |
Slik velger du den beste VPN-protokollen i 2025
Når det kommer til å sikre din nettaktivitet, er et VPN et av de mest effektive verktøyene som finnes. Bak hvert VPN finnes et sett med regler som bestemmer hvordan dataene dine krypteres, sendes og beskyttes – disse kalles VPN-protokoller. Noen VPN tilbyr flere protokollalternativer, slik at du kan velge slik dataene dine sikres og sendes over nettet.
Med forskjellige protokoller tilgjengelige, hvordan velger du den riktige? Hvilke protokoller er sikrest å bruke? Er noen protokoller raskere enn andre, og hvilke er kompatible med enhetene dine? Hvor lett er disse protokollene å sette opp?
La oss finne svarene på disse spørsmålene ved å se på hvordan protokoller fungerer og utforske de mest populære. Enten du strømmer, gamer, laster ned store filer eller håndterer sensitive data, finnes det definitivt en protokoll som passer dine behov.
Hva er VPN-protokoller?

En VPN-protokoll er et sett med regler som dikterer slik internettdatene dine reiser mellom enheten din og VPN-serveren. Protokoller bestemmer også slik et VPN krypterer dataene dine. De påvirker stabiliteten, hastigheten og sikkerheten til tilkoblingen din. Hver protokoll fokuserer vanligvis på en bestemt blanding av disse egenskapene. Noen er satt opp for å prioritere sikkerhet over hastighet, for eksempel, mens andre fokuserer på hastighet og stabilitet eller forsøker å finne en balanse mellom forskjellige funksjoner.
Vanlige VPN-protokoller inkluderer OpenVPN, WireGuard®, IKEv2/IPsec, L2TP/IPsec, SSTP og PPTP.
Slik VPN-protokoller fungerer: TCP og UDP forklart
Før du hopper inn i hva som gjør hver VPN-protokoll unik, kan det være nyttig å forstå rollen til TCP (Transmission Control Protocol) og UDP (User Datagram Protocol) i å overføre data over VPN-tilkoblinger. Alle enheter koblet til nettet bruker vanligvis enten UDP eller TCP for å sende data over porter. Porter er i hovedsak de virtuelle informasjonsmotorveiene dataene dine reiser over, så du kan tenke på UDP og TCP som kjøretøyene som transporterer dataene.
Når du kobler til en VPN-server, vil VPN-protokollen diktere hvordan klienten din (app) skal pakke dataene dine (ved bruk av kryptering) og hvilket kjøretøy — TCP eller UDP — som skal brukes. Den bestemmer deretter hvilken vei (port) VPN-et ditt skal bruke for å transportere dataene dine til VPN-serveren. Denne prosessen kalles ofte «tunellering» fordi VPN-et oppretter en sikker passasje for dataene dine. UDP og TCP hjelper bare med å bestemme slik dataene dine sendes, ikke slik dataene dine er sikret — det er VPN-protokollens jobb.
Hver VPN-protokoll støtter enten én eller begge disse protokollene. Her er en rask oversikt over deres hovedforskjeller:
- UDP: UDP er raskere enn TCP, noe som gjør det flott for strømming og gaming. For å opprettholde den hastigheten sjekker den ikke om hver datapakke ble levert, så du kan oppleve pakkeloss på ustabile tilkoblinger.
- TCP: TCP er mer pålitelig enn UDP. Det sikrer at alle dataene dine ankommer i riktig rekkefølge, men dette tar tid så det er tregere enn UDP. Det er ideelt for oppgaver som nettbank og sensitive filoverføringer.
6 vanlige VPN-protokoller forklart
1. OpenVPN
OpenVPN er en populær åpen kilde VPN-protokoll som tilbyr sterk sikkerhet og fungerer med de fleste populære enheter og operativsystemer. Den er også effektiv til å omgå de fleste brannmurer, noe som er nyttig for å holde en sikker og stabil forbindelse på steder hvor internettilgang er strengt kontrollert, som på noen arbeidsplasser eller i regioner med streng internettregulering og sensur.
Den støtter både UDP og TCP og er satt opp til å være svært tilpassbar. Hvis du er teknisk anlagt, har du til og med muligheten til å gjøre dine egne modifikasjoner av koden. Denne fleksibiliteten lar deg bruke den på forskjellige måter. For eksempel, hvis du trenger sikker ekstern tilgang til et privat lokalt nettverk, kan du sette det opp slik at du kan logge på trygt fra hvor som helst. Den kan også tilpasses for site-til-site-tilkoblinger mellom kontorer, og sikrer sikker kommunikasjon mellom flere lokasjoner.
Dens fleksibilitet og åpen kilde-design gjør OpenVPN til et toppvalg for mange VPN-leverandører og folk som er ute etter å sette opp sine egne VPN. Siden den har åpen kilde, kan du personlig verifisere at det ikke finnes bakdører eller sikkerhetsrisikoer bygget inn i protokollen.
Det skal sies at OpenVPN noen ganger kan føles treg, selv når den er satt opp med UDP, noe som kan være et problem hvis hastighet er en topprioritet. I tillegg kreves et visst nivå av teknisk kunnskap å sette den opp manuelt, noe som kanskje ikke passer for alle, spesielt hvis du er ukomfortabel med å eksperimentere med nettverksinnstillinger.
2. WireGuard
WireGuard® er en nyere VPN-protokoll kjent for å være åpen kilde, enkel, rask og veldig sikker. Den vinner popularitet takket være de raske hastighetene for strømming, gaming og nedlasting av filer, samt dens sterke sikkerhet og plattformkompatibilitet.
Denne protokollen lover pålitelige tilkoblingshastigheter takket være sin strømlinjeformede kodebase. Som en bonus gjør denne minimale koden det også lettere å revidere for sikkerhet og personvern. Protokollens lave systemressursbruk sørger for at den kjører jevnt, selv på enheter som ikke er spesielt kraftige. Den bruker også UDP med fokus på hastighet.
På den negative siden er noen VPN-leverandører fortsatt i ferd med å adoptere WireGuard® ettersom den fortsetter å bli vurdert for mulige sårbarheter. Spesielt etterlater denne protokollen IP-adressen din statisk, noe som kan øke personvernbekymringer fordi det gjør det lettere for andre å spore din nettaktivitet.
Når IP-adressen din forblir den samme, kan nettsteder og andre enheter knytte handlingene dine tilbake til deg enklere, noe som reduserer nivået av anonymitet et VPN er ment å gi. Noen VPN-leverandører unngår dette problemet ved å legge til sine egne konfigurasjoner for å endre slik WireGuard®-protokollen fungerer.
3. IKEv2/IPsec
Internet Key Exchange Version 2 (IKEv2) er kjent for sin smidige integrasjon med mobile enheter. Utviklet av Microsoft og Cisco, foretrekkes den noen ganger for sin evne til å opprettholde stabile tilkoblinger mens den bytter nettverk, noe som er ideelt for pendlere og reisende.
Kombinert med Internet Protocol Security (IPSec), gir IKEv2 en god balanse mellom hastighet og sikkerhet med IKEv2 som en av de raskeste protokollene som finnes. Denne kombinasjonen er kjent for sine raske gjentilkoblingstider, noe som gjør den godt egnet for mobile enheter. Siden disse to protokollene nesten alltid kombineres, kan du noen ganger se den oppført bare som IKEv2. Som WireGuard® bruker også IKEv2 UDP for å opprettholde sin hastighet.
Det skal sies at IKEv2 ikke er en åpen kilde-protokoll. Dette er en reell bekymring for noen mennesker og VPN-leverandører, da det gir utfordringer i å inspisere koden og identifisere potensielle sårbarheter. Den er heller ikke like tilpassbar som OpenVPN, noe som kan være en ulempe for alle som ønsker mer kontroll over VPN-oppsettet sitt. I tillegg har den begrenset kompatibilitet med eldre enheter, noe som kan være et problem hvis du bruker utdatert maskinvare.
4. SSTP
SSTP, som står for Secure Socket Tunneling Protocol, ble opprettet av Microsoft og tilhører eksklusivt Microsoft. Den er innebygd i Windows-operativsystemer og stoler på SSL/TLS for kryptering. SSTP er et godt alternativ for VPN for Windows-brukere, da den er enkel å sette opp og gir god ytelse. Det kan være en ukomplisert løsning som får jobben gjort.
SSTP er mindre sikker enn de fleste andre VPN-protokoller, noe som kan være en bekymring hvis sikkerhet er en prioritet. I tillegg betyr dens begrensede plattformkompatibilitet at den ikke er det beste valget hvis du trenger å bruke den på tvers av flere operativsystemer. Denne protokollen er ikke åpen kilde og er ikke tilgjengelig for offentlig inspeksjon. Du vil heller ikke ha samme nivå av tilpassbarhet og kontroll som med åpen kilde-protokoller.
5. L2TP/IPsec
L2TP/IPsec er en tunelleringprotokoll som kombinerer Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) med IPsec for kryptert kommunikasjon. Når de kombineres, kapsler L2TP inn dataene som sendes, og IPsec krypterer dem, og gir en sikker kommunikasjonskanal.
L2TP/IPsec er bredt støttet, noe som gjør den enkel å bruke på tvers av forskjellige plattformer. Dens lette design lar den kjøre effektivt uten å bruke for mye ressurser, noe som kan være en fordel hvis du har begrenset systemkapasitet.
På den negative siden har ikke L2TP sin egen kryptering og er avhengig av andre protokoller som IPsec for kryptering. Dette kan føre til sårbarheter hvis IPsec ikke er implementert korrekt eller hvis svake krypteringsalgoritmer brukes. Den er heller ikke like sikker som alternativer som OpenVPN eller WireGuard®, noe som kan være en bekymring hvis du prioriterer sikkerhet.
L2TP er også gjennomsnittlig tregere enn andre protokoller, fordi den kapsler inn data to ganger. De fleste protokoller krypterer bare dataene dine én gang. Den sliter også med brannmurer, siden den mangler metoder for å omgå dem. Dette gjør den sårbar for brannmurer brukt av overvåkingsfokuserte administratorer, så brukere som setter opp L2TP manuelt er lettere å målrette.
L2TP har blitt utsatt for angrep som tjenestenektangrep (DoS), brute-force, og pakkesanalyse, og setter sensitive data i fare. Den har heller ikke sett mange forbedringer eller oppdateringer de siste årene, noe som kan resultere i flere sikkerhetssårbarheter.
6. PPTP
PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), som ble opprettet i 1999, var en gang populær for sitt enkle oppsett. På grunn av de utdaterte krypteringsmetodene den bruker, anses den nå som usikker. Som et resultat foretrekker folk tryggere alternativer som OpenVPN og WireGuard® i stedet.
Likevel er PPTP kjent for å være én av de raskeste protokollene som finnes, og den trenger ikke mange ressurser for å kjøres, noe som gjør den appellerende for folk som ønsker raske tilkoblinger. Den er også bredt støttet på eldre enheter, noe som gjør den til et godt alternativ hvis du jobber med gammelt utstyr.
PPTP har noen store ulemper. Den har krypteringssvakheter og autentiseringsmangler som cyberkriminelle kan bruke for å få tilgang til dine private data. Hvis hastighet er din topprioritet og sikkerhet ikke er like viktig, kan PPTP fungere for deg, men det er viktig å være forsiktig.
Hva er den beste VPN-protokollen?

Den ideelle VPN-protokollen avhenger av dine personlige preferanser. Det avhenger i stor grad av dine spesifikke behov, prioriteringer og slik du planlegger å bruke VPN-et. Hver protokoll har sine egne styrker og svakheter, så det er viktig å veie disse faktorene før du bestemmer deg. For å hjelpe med dette, har vi laget et jukseark du kan bruke til å velge den beste VPN-protokollen for dine behov:
- Beste VPN for hastighet og ytelse
WireGuard® er allment kjent som den raskeste VPN-protokollen der ute. Designet for effektivitet og hastighet, kan WireGuard® skryte av en mindre kodebase enn andre protokoller og bruker de mest oppdaterte kryptografiske teknikkene, noe som skiller den fra mer tradisjonelle protokoller som OpenVPN og IPSec.
- Beste VPN for kompatibilitet
Som en åpen kilde-protokoll er OpenVPN svært allsidig og fungerer på nesten alle plattformer, inkludert både stasjonære og mobile enheter. IKEv2 er allment kompatibel med de fleste mobile plattformer, mens SSTP er et solid alternativ for Windows-brukere på grunn av sin innebygde støtte på det systemet.
- Beste VPN-protokoll for strømming
WireGuards raske hastighet, effektive design og strømlinjeformede kode gjør den perfekt for strømming. Dette betyr kortere bufringstid og smidig avspilling, selv for innhold i høy definisjon. Den er også pålitelig og opprettholder stabile tilkoblinger for å minimere avbrudd under strømmeøkten din. I tillegg bruker WireGuard® sterk kryptering for å holde dataene og nettaktivitetene dine private.
IKEv2/IPsec er et annet solid alternativ. Den leverer raske hastigheter og er spesielt nyttig for å raskt koble til på nytt hvis nettverkstilkoblingen din faller ut, noe som gjør den ideell for svingende internettforhold.
- Beste VPN-protokoll for gaming
WireGuard® skiller seg ut for sin imponerende hastighet og minimale systemressursbruk, noe som gjør den til et toppvalg for gamere. Den opprettholder også stabile tilkoblinger og overgangen mellom Wi-Fi og mobildata skjer sømløst, noe som resulterer i uavbrutte gamingøkter.
- Beste VPN-protokoll for å laste ned store filer
WireGuard® pleier å tilby den beste balansen mellom hastighet og sikkerhet. Når det er sagt, hvis du laster ned filer med sensitiv informasjon, velg OpenVPN for sikkerhet i toppklasse, selv om det kan være tregere i sammenligning.
- Beste VPN-protokoll for mobile enheter
IKEv2/IPsec tilbyr en pålitelig tilkobling på mobile enheter, noe som gjør det mulig for folk å bytte nettverk uten å gå på bekostning av sikkerheten deres. Dette gjør det til den mest pålitelige VPN-protokollen for mobilbruk.
- Beste VPN-protokoll for å omgå brannmurer og restriksjoner
SSTP bruker port 443, som vanligvis er åpen på de fleste nettverk, og lar den omgå brannmurer og nettverksbegrensninger. OpenVPN kan også settes opp til å bruke port 443, og gir et alternativ til SSTP.
Hva er den sikreste VPN-protokollen?

OpenVPN og WireGuard® er de sikreste valgene, ettersom disse protokollene er kjent for å gi sterk kryptering og høy sikkerhet. OpenVPN bruker nesten uknuselig AES 256-bit kryptering, som organisasjoner som NASA og militæret stoler på. WireGuard® bruker på den andre siden den nyere XChaCha20-krypteringen, som er raskere enn AES 256-bit og fungerer uten spesialmaskinvare, og vinner popularitet i cybersikkerhetskretser.
Rask sammenligning av VPN-protokoller
For en rask oppsummering, her er en tabell som fremhever nøkkelaspektene ved vanlige VPN-protokoller:
Protokoll | Sikkerhet | Hastighet | Kompatibi- litet | Brukervennlighet | Beste bruksområder | Ulemper |
OpenVPN | Sterk kryptering | Moderat til rask | Svært kompatibel | Moderat | Generelt VPN-bruk, sikkerhetsbevisste brukere | Kan være treg på UDP; manuelt oppsett kan være kompleks for brukere som ikke er teknisk anlagt. |
WireGuard® | Sterk kryptering | Veldig rask | Begrenset kompatibilitet | Enkel | Høye båndbreddeaktiviteter som strømming, gaming og nedlasting av filer | Statisk IP-adresse kan påvirke anonymitet om den ikke håndteres. |
IKEv2/IPSec | Robust kryptering | Rask | Bredt støttet på mobile enheter | Moderat | Mobile enheter, rask gjenoppretting | Ikke åpen kilde; begrenset kompatibilitet med eldre enheter. |
L2TP/IPSec | Moderat security | Moderat | Innebygd på mange plattformer | Enkel | Kompatibilitet, grunnleggende sikkerhetsbehov | Tregere på grunn av dobbelt innkapsling; sliter med å omgå brannmurer. |
PPTP | Svak kryptering | Ekstremt rask | Bredt støttet | Enkel | Unngå å bruke den | Svært usikker; sårbar for nettangrep og utdatert kryptering. |
SSTP | Sterk kryptering | Moderat til rask | Lokal støtte på Windows | Enkel | Windows-brukere | Begrenset plattformstøtte; lukket kildekode; mangler tilpasningsmuligheter. |
4 Forskjellige typer VPN

Nå som vi har utforsket de mest brukte VPN-protokollene, la oss se på de forskjellige typene VPN som bruker dem.
Personlige VPN-tjenester
Personlige VPN-tjenester brukes ofte av individer som ønsker å forbedre sitt digitale personvern og sikkerhet på nett. Disse VPN-ene krypterer dataene dine og omdirigerer internettrafikken din gjennom sine servere. Dette hjelper med å beskytte din aktivitet fra alle og skjuler IP-adressen din fra nettsteder og tredjeparter. Dette betyr at internettleverandøren din ikke kan se hvilke nettsteder du besøker eller dataene du sender — den ser bare at du er koblet til VPN-serveren.
VPN for ekstern tilgang
VPN for ekstern tilgang lar ansatte sikkert koble til selskapets nettverk fra hvor som helst, og gir tilgang til filer som om de var på kontoret. Denne sikre tilkoblingen beskytter data under internetttransitt, noe som er ideelt for fjernarbeid og å opprettholde produktivitet fra hvilken som helst lokasjon.
Mobile VPN
Mobile VPN, tilpasset smarttelefoner og nettbrett med iOS eller Android operativsystemer, krypterer internettforbindelser på Wi-Fi og mobildatatilkoblinger. Bruk et mobilt VPN for å være trygg på nettet, som når du får tilgang til bedriftsressurser eller gjør nettransaksjoner.
Nettverk-til-nettverk-VPN
Nettverk-til-nettverk-VPN kobler sikkert sammen separate nettverk, ofte brukt av organisasjoner for å knytte sammen flere kontorer eller campuser. De skaper krypterte tunneler mellom nettverksporter for sømløs kommunikasjon samtidig som de sikrer konfidensialitet. To hovedtyper finnes:
Intranett-baserte VPN: Intranett-baserte VPN kobler flere lokasjoner innen samme organisasjon over et enkelt Wide Area Network (WAN), som tilrettelegger for sikker intern kommunikasjon og deling av ressurser.
Ekstranett-baserte VPN: Ekstranett-baserte VPN kobler private nettverk fra separate organisasjoner, som muliggjør sikkert samarbeid og datautveksling mellom betrodde partnere og leverandører med strenge tilgangskontroller og personverngrenser.
Nettleser-basert VPN
Et nettleser-basert VPN eller VPN-proxy-utvidelse er et lett verktøy du installerer direkte i nettleseren din, som Chrome eller Firefox, for å gi et grunnleggende nivå av personvern og sikkerhet. I motsetning til fullstendige VPN som krypterer all internettrafikken din på tvers av alle apper, sikrer et nettleser-basert VPN kun trafikken som går gjennom selve nettleseren.
Nye trender blant VPN-protokoller
Postkvantumkryptografi: Etter hvert som kvantedatamaskiner forbedres, kan de kanskje knekke koder raskere enn vanlige datamaskiner. Mange VPN-leverandører utforsker og implementerer allerede postkvantumbeskyttelse for å forbedre deres totale personvern og sikkerhet.
Brukervennlig grensesnitt: Å gjøre oppsett av VPN-protokoller enklere og tilby brukervennlige grensesnitt blir stadig viktigere for å tiltrekke ikke-tekniske personer som verdsetter digitalt personvern.
Integrasjon med andre sikkerhetsverktøy: Ved å kombinere VPN med beskyttelse mot skadelig programvare og andre sikkerhetsløsninger, kan sikkerheten din på nett forbedres betydelig. Noen VPN inkluderer innebygde sikkerhetstillegg, som en nettbryter, DNS-beskyttelse, annonseblokkering eller passordlagring.
QUIC: En annen bemerkelsesverdig protokoll er QUIC, en transportlagsprotokoll opprinnelig utviklet av Google, som har utviklet seg til en sterk konkurrent for sikre, lav-latens forbindelser. QUIC reduserer latens og forbedrer ytelsen ved å kjøre over UDP i stedet for TCP, noe som gjør den ideell for sanntidsapplikasjoner som gaming og strømming.
Dommen
Å velge den rette VPN-protokollen kan utgjøre en stor forskjell i hvor godt VPN-et ditt dekker behovene dine, enten du prioriterer hastighet, sikkerhet eller kompatibilitet på tvers av enheter.
Den perfekte protokollen er den som passer dine behov. Husk, uansett hvilken protokoll du velger, avhenger ditt digitale personvern også av sikkerhetspraksisene vedtatt av VPN-leverandøren din.
Ofte stilte spørsmål
Hva er den beste VPN-protokollen å bruke?
Den beste VPN-protokollen avhenger av dine behov. WireGuard® er én av de raskeste, noe som gjør den ideell for strømming, gaming og store filnedlastinger. For maksimal sikkerhet er OpenVPN den mest betrodde, og tilbyr robust kryptering. IKEv2/IPSec er perfekt for mobilbrukere, og gir en stabil forbindelse når man bytter mellom nettverk. Hvis du trenger å omgå brannmurer og restriksjoner, er SSTP eller OpenVPN ved bruk av port 443 effektivt.
Er IKEv2 bedre enn WireGuard®?
Hvorvidt IKEv2 er bedre enn WireGuard® avhenger av din spesifikke brukssituasjon. WireGuard® er generelt raskere og har en enklere, mer effektiv kodebase, noe som gjør den ideell for høyytelsesoppgaver som strømming, gaming og store filnedlastinger. Den bruker også banebrytende kryptering, noe som sikrer robust sikkerhet med minimalt ressursbruk. IKEv2 utmerker seg derimot i mobile miljøer på grunn av sin evne til å opprettholde stabile forbindelser ved bytte mellom nettverk (f.eks. Wi-Fi til mobilnett). Den er også svært sikker, men kan være litt tregere enn WireGuard® og kanskje ikke like effektiv i ytelsestunge oppgaver. For hastighet og enkelhet, kommer WireGuard® ofte ut på topp, mens IKEv2 er bedre for mobil pålitelighet.
Er TCP eller UDP bedre for VPN?
TCP tilbyr større pålitelighet, men UDP er ofte foretrukket for mange applikasjoner og er vanligvis standardprotokollen for de fleste VPN-tjenester. UDP er raskere og mer effektiv enn TCP, og bruker mindre data for å utføre de samme oppgavene. Dette gjør den ideell for aktiviteter som strømming, gaming og andre sanntidsapplikasjoner hvor hastighet er avgjørende. På grunn av disse fordelene, setter mange VPN-leverandører UDP som standardprotokoll for OpenVPN-tilkoblinger.
Hva er den raskeste OpenVPN-protokollen?
Den raskeste OpenVPN-protokollen er OpenVPN over UDP. UDP er designet for hastighet, da den ikke utfører feilsjekk eller datasekvensering slik TCP gjør. Dette gir raskere datatransmisjon og gjør UDP ideell for oppgaver som strømming, gaming og andre aktiviteter hvor hastighet er viktigere enn dataintegritet. Selv om den av og til kan oppleve pakkettap, gjør den raskere ytelsen OpenVPN over UDP til det foretrukne alternativet for brukere som prioriterer hastighet.

Chantelle Golombick
Chantelle skriver om teknologi, cybersikkerhet, juss og SaaS. Etter å ha brukt et tiår i forretningsjussen og fem år som universitetslærer, nyter hun nå frilanstilværelsen med å gjøre det hun elsker – jobbe med ord og lære noe nytt hver dag.