ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 11 ΛΕΠΤΑ | Τελευταία ενημέρωση: 20 Δεκ., 2024 |
Πώς να επιλέξεις το καλύτερο πρωτόκολλο VPN το 2025
Όταν πρόκειται για την προστασία της διαδικτυακής σου δραστηριότητας, ένα VPN είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που υπάρχουν. Πίσω από κάθε VPN υπάρχει ένα σύνολο κανόνων που καθορίζει πώς κρυπτογραφούνται, μεταδίδονται και προστατεύονται τα δεδομένα σου – αυτά ονομάζονται πρωτόκολλα VPN. Ορισμένα VPN προσφέρουν πολλαπλές επιλογές πρωτοκόλλων, επιτρέποντάς σου να επιλέξεις πώς τα δεδομένα σου είναι ασφαλισμένα και μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου.
Με διάφορα πρωτόκολλα διαθέσιμα, πώς επιλέγεις το σωστό; Ποια πρωτόκολλα είναι ασφαλέστερα για χρήση; Είναι κάποια πρωτόκολλα πιο γρήγορα από άλλα και ποια είναι συμβατά με τις συσκευές σου; Πόσο εύκολο είναι να ρυθμίσεις αυτά τα πρωτόκολλα;
Ας βρούμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις κοιτάζοντας πώς λειτουργούν τα πρωτόκολλα και εξερευνώντας τα πιο δημοφιλή. Είτε κάνεις streaming, παίζεις παιχνίδια, κατεβάζεις μεγάλα αρχεία ή διαχειρίζεσαι ευαίσθητα δεδομένα, υπάρχει σίγουρα ένα πρωτόκολλο για τις ανάγκες σου.
Τι είναι τα πρωτόκολλα VPN;

Ένα πρωτόκολλο VPN είναι ένα σύνολο κανόνων που υπαγορεύει πώς τα διαδικτυακά σου δεδομένα ταξιδεύουν μεταξύ της συσκευής σου και του διακομιστή VPN. Τα πρωτόκολλα καθορίζουν επίσης πώς ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σου. Επηρεάζουν τη σταθερότητα, την ταχύτητα και την ασφάλεια της σύνδεσής σου. Κάθε πρωτόκολλο συνήθως εστιάζει σε έναν συγκεκριμένο συνδυασμό αυτών των χαρακτηριστικών. Ορισμένα έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι της ταχύτητας, ενώ άλλα εστιάζουν στην ταχύτητα και τη σταθερότητα ή προσπαθούν να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των διάφορων χαρακτηριστικών.
Τα κοινά πρωτόκολλα VPN περιλαμβάνουν τα OpenVPN, WireGuard®, IKEv2/IPsec, L2TP/IPsec, SSTP και PPTP.
Πώς λειτουργούν τα πρωτόκολλα VPN: Επεξήγηση των TCP και UDP
Πριν προχωρήσεις στην ανάλυση του τι κάνει κάθε πρωτόκολλο VPN μοναδικό, μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσεις τον ρόλο που παίζουν τα TCP (Transmission Control Protocol) και UDP (User Datagram Protocol) στη μεταφορά δεδομένων μέσω συνδέσεων VPN. Όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον ιστό χρησιμοποιούν είτε UDP είτε TCP για να μεταδώσουν δεδομένα μέσω θυρών. Οι θύρες είναι ουσιαστικά οι εικονικές λεωφόροι πληροφοριών που διασχίζουν τα δεδομένα σας, επομένως μπορείς να σκεφτείς το UDP και το TCP ως τα οχήματα που μεταφέρουν τα δεδομένα.
Όταν συνδέεσαι σε έναν διακομιστή VPN, το πρωτόκολλο VPN θα υπαγορεύει πώς ο πελάτης σου (εφαρμογή) θα πρέπει να συσκευάζει τα δεδομένα σου (χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση) και ποιο όχημα — TCP ή UDP — θα χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια καθορίζει ποιον δρόμο (θύρα) θα χρησιμοποιήσει το VPN σου για να μεταφέρει τα δεδομένα σου στον διακομιστή VPN. Αυτή η διαδικασία συχνά ονομάζεται και "tunneling" επειδή το VPN δημιουργεί ένα ασφαλές πέρασμα για τα δεδομένα σου. Για να είναι σαφές, το UDP και το TCP βοηθούν μόνο στον καθορισμό του τρόπου αποστολής των δεδομένων σας, όχι του τρόπου με τον οποίο ασφαλίζονται τα δεδομένα σου - αυτό είναι η δουλειά του πρωτοκόλλου VPN.
Κάθε πρωτόκολλο VPN υποστηρίζει είτε ένα πρωτόκολλο είτε και τα δύο. Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση των κύριων διαφορών τους:
- UDP: Το UDP είναι πιο γρήγορο από το TCP, καθιστώντας το εξαιρετικό για streaming και gaming. Για να διατηρήσει την ταχύτητα, δεν ελέγχει κατά πόσον παραδόθηκε κάθε πακέτο δεδομένων, οπότε μπορεί να υπάρξει απώλεια πακέτων σε αστάθειες συνδέσεις.
- TCP: Το TCP είναι πιο αξιόπιστο από το UDP. Εξασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα σου φτάνουν με τη σωστή σειρά, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο, οπότε είναι πιο αργό από το UDP. Είναι ιδανικό για εργασίες όπως το online banking και οι ευαίσθητες μεταφορές αρχείων.
Εξήγηση 6 Συχνών Πρωτοκόλλων VPN
1. OpenVPN
Το OpenVPN είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο VPN ανοικτού κώδικα που προσφέρει ισχυρή ασφάλεια και λειτουργεί με τις περισσότερες δημοφιλείς συσκευές και λειτουργικά συστήματα. Είναι επίσης αποτελεσματικό στο να παρακάμπτει τα περισσότερα τείχη προστασίας, κάτι που είναι χρήσιμο για τη διατήρηση μιας ασφαλούς, σταθερής σύνδεσης σε μέρη όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αυστηρά ελεγχόμενη, όπως ορισμένοι εργασιακοί χώροι ή περιοχές με αυστηρούς κανονισμούς διαδικτύου και λογοκρισίας.
Υποστηρίζει τόσο το UDP όσο και το TCP και είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Αν έχεις τεχνικές γνώσεις, έχεις και τη δυνατότητα να κάνετε τις δικές σου τροποποιήσεις στον κώδικα. Αυτή η ευελιξία σού επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσεις με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεσαι ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό τοπικό δίκτυο, μπορείς να το ρυθμίσεις ώστε να σου επιτρέπει να συνδεθείς με ασφάλεια από οπουδήποτε. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για συνδέσεις site-to-site μεταξύ γραφείων, εξασφαλίζοντας ασφαλή επικοινωνία μεταξύ πολλαπλών τοποθεσιών.
Η ευελιξία και ο ανοικτός του κώδικας κάνουν το OpenVPN κορυφαία επιλογή για πολλούς παρόχους VPN και άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν το δικό τους VPN. Δεδομένου ότι είναι ανοικτού κώδικα, μπορείς να επαληθεύσεις προσωπικά ότι δεν υπάρχουν πίσω πόρτες ή κινδύνους ασφάλειας ενσωματωμένους στο πρωτόκολλο.
Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι το OpenVPN μπορεί μερικές φορές να φαίνεται αργό, ακόμα και όταν ρυθμιστεί με το UDP, κάτι που μπορεί να είναι ένα ζήτημα αν η ταχύτητα είναι κορυφαία προτεραιότητα. Επιπλέον, απαιτεί ένα επίπεδο τεχνικής γνώσης για να ρυθμιστεί χειροκίνητα, το οποίο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, ειδικά αν δεν είσαι άνετος με παραμετροποιήσεις στις ρυθμίσεις δικτύου.
2. WireGuard
Το WireGuard® είναι ένα νεότερο πρωτόκολλο VPN γνωστό για ανοικτό κώδικα, απλότητα, ταχύτητα και ισχυρή ασφάλεια. Αποκτά δημοτικότητα χάρη στις γρήγορες ταχύτητες του για streaming, gaming και λήψη αρχείων, καθώς και την ισχυρή ασφάλεια και τη διαθεσιμότητα σε πολλές πλατφόρμες.
Αυτό το πρωτόκολλο υπόσχεται αξιόπιστες ταχύτητες σύνδεσης χάρη στο λιτό του κώδικα. Ως ένας επιπλέον πλεονέκτημα, αυτός ο ελάχιστος κώδικας καθιστά επίσης πιο εύκολο τον έλεγχο για ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Η χαμηλή κατανάλωση πόρων συστήματος του πρωτοκόλλου διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία, ακόμα και σε συσκευές που δεν είναι ιδιαίτερα δυνατές. Επίσης, χρησιμοποιεί UDP για να εστιάσει στην ταχύτητα.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πάροχοι VPN βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία προσαρμογής του WireGuard® καθώς συνεχίζει να αξιολογείται για πιθανές ευπάθειες. Συγκεκριμένα, αυτό το πρωτόκολλο αφήνει τη διεύθυνση IP σου στατική, κάτι που μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες για την ιδιωτικότητα, καθώς καθιστά ευκολότερο για άλλους να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σου δραστηριότητα.
Όταν η IP σου παραμένει ίδια, οι ιστότοποι και άλλοι φορείς μπορούν να συνδέσουν ευκολότερα τις ενέργειές σου με εσένα, μειώνοντας το επίπεδο ανωνυμίας που υποτίθεται ότι σου παρέχει ένα VPN. Ορισμένοι πάροχοι VPN ξεπερνούν αυτό το ζήτημα προσθέτοντας τις δικές τους ρυθμίσεις για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου WireGuard®.
3. IKEv2/IPsec
Το Internet Key Exchange Version 2 (IKEv2) είναι γνωστό για την ομαλή ενσωμάτωσή του με κινητές συσκευές. Αναπτύχθηκε από τη Microsoft και την Cisco, και προτιμάται για την ικανότητά του να διατηρεί σταθερές συνδέσεις ενώ αλλάζει δίκτυα, το οποίο είναι ιδανικό για μετακινούμενους και ταξιδιώτες.
Όταν συνδυάζεται με το πρωτόκολλο ασφαλείας διαδικτύου (IPSec), το IKEv2 επιτυγχάνει μια δυνατή ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας, με το IKEv2 να είναι ένα από τα ταχύτερα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Αυτός ο συνδυασμός αναγνωρίζεται για τους γρήγορους χρόνους επανασύνδεσης, καθιστώντας τον κατάλληλο για κινητές συσκευές. Όπως το WireGuard®, το IKeV2 χρησιμοποιεί επίσης το UDP για να διατηρήσει την ταχύτητά του.
Παρ' όλα αυτά, το IKEv2 δεν είναι πρωτόκολλο ανοικτού κώδικα. Αυτό αποτελεί πραγματική ανησυχία για ορισμένα άτομα και παρόχους VPN, καθώς δημιουργεί προκλήσεις στον έλεγχο του κώδικα και στον εντοπισμό πιθανών ευπαθειών. Επίσης, δεν είναι τόσο προσαρμόσιμο όσο το OpenVPN, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για όποιον επιθυμεί μεγαλύτερο έλεγχο στη ρύθμιση του VPN του. Επιπλέον, έχει περιορισμένη συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ζήτημα εάν χρησιμοποιείτε ξεπερασμένο εξοπλισμό.
4. SSTP
Το SSTP, που σημαίνει πρωτόκολλο SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol), δημιουργήθηκε από τη Microsoft και ανήκει αποκλειστικά στη Microsoft. Είναι ενσωματωμένο στα λειτουργικά συστήματα Windows και στηρίζεται στο SSL/TLS για κρυπτογράφηση. Το SSTP είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους χρήστες VPN για Windows, καθώς είναι εύκολο να ρυθμιστεί και παρέχει καλή απόδοση. Μπορεί να αποτελέσει μια απλή λύση που φέρνει αποτέλεσμα.
Το SSTP είναι λιγότερο ασφαλές από τα περισσότερα άλλα πρωτόκολλα VPN, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό αν δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια. Επιπλέον, η περιορισμένη συμβατότητα πολλαπλών πλατφορμών σημαίνει ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα. Αυτό το πρωτόκολλο δεν είναι ανοικτού κώδικα και δεν είναι διαθέσιμο για δημόσιο έλεγχο. Επίσης, δεν θα έχεις το ίδιο επίπεδο προσαρμογής και ελέγχου όπως με τα πρωτόκολλα ανοικτού κώδικα.
5. L2TP/IPsec
Το L2TP/IPsec είναι ένα πρωτόκολλο tunneling που συνδυάζει το Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) με το IPsec για κρυπτογραφημένη επικοινωνία. Όταν συνδυάζονται, το L2TP περιβάλλει τα δεδομένα που μεταδίδονται και το IPsec τα κρυπτογραφεί, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνίας.
Το L2TP/IPsec υποστηρίζεται ευρέως, καθιστώντας το εύκολο στη χρήση σε διάφορες πλατφόρμες. Η ελαφριά σχεδίασή του επιτρέπει γρήγορη λειτουργία χωρίς να καταναλώνει πάρα πολλούς πόρους, κάτι που μπορεί να είναι πλεονέκτημα αν έχεις περιορισμένες δυνατότητες συστήματος.
Από την άλλη πλευρά, το L2TP δεν έχει δική του κρυπτογράφηση και εξαρτάται από άλλα πρωτόκολλα όπως το IPsec για κρυπτογράφηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευπάθειες αν το IPsec δεν εφαρμοστεί σωστά ή αν χρησιμοποιηθούν αδύναμοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης. Δεν είναι επίσης τόσο ασφαλές όσο επιλογές όπως το OpenVPN ή το WireGuard®, κάτι που μπορεί να είναι ανησυχητικό αν δίνεις μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ασφάλεια.
Το L2TP είναι πιο αργό κατά μέσο όρο από άλλα πρωτόκολλα επίσης, επειδή περιβάλλει τα δεδομένα δύο φορές. Τα περισσότερα πρωτόκολλα κρυπτογραφούν τα δεδομένα σου μόνο μια φορά. Επίσης, αγωνίζεται με τα τείχη προστασίας λόγω του ότι δεν διαθέτει μεθόδους για να τα παρακάμπτει. Αυτό το καθιστά ευάλωτο στα τείχη προστασίας που χρησιμοποιούν δικοί admins με έμφαση στην παρακολούθηση, οπότε οι χρήστες που ρυθμίζουν το L2TP χειροκίνητα είναι πιο εύκολα στο στόχο.
Το L2TP έχει υποστεί επιθέσεις όπως επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας (DoS), αξιολόγηση brute-force, και πακέτων sniffing, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα. Επίσης, δεν έχει υποστεί πολλές βελτιώσεις ή ενημερώσεις τα τελευταία χρόνια, που μπορεί να οδηγεί σε περισσότερες ευπάθειες ασφάλειας.
6. PPTP
Το PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol), δημιουργήθηκε το 1999 και ήταν κάποτε δημοφιλές λόγω της εύκολης ρύθμισής του. Λόγω των ξεπερασμένων μεθόδων κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί, τώρα θεωρείται μη ασφαλές. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι προτιμούν πιο ασφαλείς επιλογές όπως το OpenVPN και το WireGuard®.
Ωστόσο, το PPTP είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα ταχύτερα πρωτόκολλα και δεν χρειάζεται πολλούς πόρους για να λειτουργήσει, γεγονός που το καθιστά ελκυστικό για άτομα που επιθυμούν συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Είναι επίσης ευρέως υποστηριζόμενο σε παλαιότερες συσκευές, κάτι που μπορεί να το καθιστά καλή επιλογή αν εργάζεσαι με ξεπερασμένο εξοπλισμό.
Το PPTP έχει κάποιες σοβαρές αδυναμίες. Έχει αδυναμίες στην κρυπτογράφηση και στην αυθεντικότητα, τις οποίες μπορούν οι κυβερνοπαράμετροι να εκμεταλλευτούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σου δεδομένα. Αν η ταχύτητα είναι η κορυφαία σου προτεραιότητα και η ασφάλεια δεν προκαλεί την ίδια ανησυχία, το PPTP μπορεί να λειτουργήσει για εσένα, αλλά είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός.
Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN;

Το ιδανικό πρωτόκολλο VPN εξαρτάται από την προσωπική σου προτίμηση. Βασικά εξαρτάται από τις συγκεκριμένες σου ανάγκες, προτεραιότητες και τον τρόπο που σχεδιάζεις να χρησιμοποιήσεις το VPN. Κάθε πρωτόκολλο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες, επομένως είναι σημαντικό να ζυγίσεις αυτούς τους παράγοντες πριν αποφασίσεις. Για να σε βοηθήσουμε, έχουμε συντάξει ένα φυλλάδιο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να επιλέξεις το καλύτερο πρωτόκολλο VPN για τις ανάγκες σου:
- Καλύτερο VPN για ταχύτητα και απόδοση
Το WireGuard® είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως το ταχύτερο πρωτόκολλο VPN εκεί έξω. Σχεδιάστηκε για αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, το WireGuard® διαθέτει μικρότερο κώδικα από άλλα πρωτόκολλα και χρησιμοποιεί τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης, ξεχωρίζοντας από τα πιο παραδοσιακά πρωτόκολλα όπως το OpenVPN και το IPSec.
- Καλύτερο VPN για συμβατότητα
Ως πρωτόκολλο ανοικτού κώδικα, το OpenVPN είναι εξαιρετικά ευέλικτο και λειτουργεί σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων τόσο των επιτραπέζιων υπολογιστών όσο και των κινητών συσκευών. Το IKEv2 είναι ευρέως συμβατό με τις περισσότερες κινητές πλατφόρμες, ενώ το SSTP αποτελεί μια στιβαρή επιλογή για τους χρήστες Windows λόγω της φυσικής υποστήριξής του σε αυτό το σύστημα.
- Καλύτερο πρωτόκολλο VPN για streaming
Οι γρήγορες ταχύτητες του WireGuard, η αποτελεσματική σχεδίαση και ο συμπιεσμένος κώδικας το καθιστούν τέλειο για streaming. Αυτό σημαίνει συντομότερους χρόνους buffering και ομαλή αναπαραγωγή, ακόμη και για περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας. Είναι επίσης αξιόπιστο, διατηρώντας σταθερές συνδέσεις ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διακοπές κατά τη διάρκεια του streaming. Πλέον, το WireGuard® χρησιμοποιεί ισχυρή κρυπτογράφηση για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των δεδομένων και της διαδικτυακής σου δραστηριότητας.
Το IKEv2/IPsec είναι επίσης μια ισχυρή επιλογή. Παρέχει γρήγορες ταχύτητες και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γρήγορη επανασύνδεση εάν η σύνδεσή σας στο δίκτυο πέσει, καθιστώντας το ιδανικό για ασταθείς συνθήκες διαδικτύου.
- Καλύτερο πρωτόκολλο VPN για gaming
Το WireGuard® ξεχωρίζει για τις εντυπωσιακές ταχύτητες και ελάχιστη κατανάλωση πόρων συστήματος, καθιστώντας το μια κορυφαία επιλογή για gamers. Διατηρεί επίσης σταθερές συνδέσεις, μεταβαίνοντας ομαλά μεταξύ Wi-Fi και κινητών δεδομένων, προσφέροντας αδιάλειπτες εμπειρίες gaming.
- Καλύτερο πρωτόκολλο VPN για λήψη μεγάλων αρχείων
Το WireGuard® τείνει να προσφέρει την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας. Έτσι, αν κατεβάζεις αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες, επιλέξτε το OpenVPN για κορυφαία ασφάλεια, παρόλο που μπορεί να είναι αργότερο σε σύγκριση.
- Καλύτερο πρωτόκολλο VPN για κινητές συσκευές
Το IKEv2/IPsec προσφέρει αξιόπιστη σύνδεση σε κινητές συσκευές, επιτρέποντας την αλλαγή μεταξύ δικτύων χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια. Αυτό το καθιστά το πιο αξιόπιστο πρωτόκολλο VPN για κινητή χρήση.
- Καλύτερο πρωτόκολλο VPN για παράκαμψη τειχών προστασίας και περιορισμών
Το SSTP χρησιμοποιεί τη θύρα 443, η οποία συνήθως είναι ανοιχτή σε τα περισσότερα δίκτυα, επιτρέποντάς του να παρακάμπτει τείχη προστασίας και δικτυακούς περιορισμούς. Το OpenVPN μπορεί επίσης να ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί τη θύρα 443, παρέχοντας μια εναλλακτική στο SSTP.
Ποιο είναι το πιο ασφαλές πρωτόκολλο VPN;

Το OpenVPN και το WireGuard® είναι οι ασφαλέστερες επιλογές αντίστοιχα, αφού αυτά τα πρωτόκολλα είναι γνωστά για την παροχή ισχυρής κρυπτογράφησης και υψηλής ασφάλειας. Το OpenVPN χρησιμοποιεί σχεδόν αδιάσπαστη κρυπτογράφηση AES 256-bit, την οποία εμπιστεύονται οργανισμοί όπως η NASA και ο στρατός. Το WireGuard®, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί τη νεότερη κρυπτογράφηση XChaCha20, η οποία είναι ταχύτερη από την AES 256-bit και λειτουργεί χωρίς ειδικό υλικό, κερδίζοντας δημοτικότητα στους κύκλους ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Γρήγορη Σύγκριση Πρωτοκόλλων VPN
Για μια γρήγορη επισκόπηση, εδώ είναι ένας πίνακας που επισημαίνει βασικές πτυχές κοινών πρωτοκόλλων VPN:
Πρωτόκολλο | Ασφάλεια | Ταχύτητα | Συμβατό- τητα | Ευκολία Χρήσης | Καλύτερες Περιπτώσεις Χρήσης | Μειονεκτήματα |
OpenVPN | Ισχυρή κρυπτογράφηση | Μέτρια έως γρήγορα | Υψηλή συμβατότητα | Μέτρια | Γενική χρήση VPN, χρήστες με επίγνωση ασφάλειας | Μπορεί να είναι αργό στο UDP; η χειροκίνητη ρύθμιση μπορεί να είναι περίπλοκη για μη τεχνικούς χρήστες. |
WireGuard® | Ισχυρή κρυπτογράφηση | Πολύ γρήγορο | Περιορισμένη συμβατότητα | Εύκολο | Δραστηριότητες υψηλού εύρους, όπως streaming, gaming και λήψη αρχείων | Οι στατικές διευθύνσεις IP μπορούν να επηρεάσουν την ανωνυμία εκτός εάν μετριαστούν. |
IKEv2/IPSec | Ισχυρή κρυπτογράφηση | Γρήγορο | Ευρέως υποστηριζόμενο σε κινητά | Μέτρια | Κινητές συσκευές, γρήγορη επανασύνδεση | Δεν είναι ανοικτού κώδικα; περιορισμένη συμβατότητα με παλαιότερες συσκευές. |
L2TP/IPSec | Μέτρια security | Μέτρια | Ενσωματωμένο σε πολλές πλατφόρμες | Εύκολο | Συμβατότητα, βασικές ανάγκες ασφάλειας | Αργότερο λόγω διπλής κάλυψης; δυσκολεύεται να παρακάμψει τα τείχη προστασίας. |
PPTP | Αδύναμη κρυπτογράφηση | Εξαιρετικά γρήγορο | Ευρέως υποστηριζόμενο | Εύκολο | Αποφύγετε τη χρήση του | Εξαιρετικά επισφαλές· ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις και ξεπερασμένη κρυπτογράφηση. |
SSTP | Ισχυρή κρυπτογράφηση | Μέτρια έως γρήγορα | Εγγενής υποστήριξη στα Windows | Εύκολο | Χρήστες Windows | Περιορισμένη υποστήριξη μεταξύ πλατφορμών; κλειστός κώδικας; στερείται προσαρμοστικότητας. |
4 Διαφορετικοί Τύποι VPNs

Τώρα που εξετάσαμε τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα VPN, ας ρίξουμε μια ματιά στους διαφορετικούς τύπους VPNs που τα χρησιμοποιούν.
Προσωπικές Υπηρεσίες VPN
Προσωπικές Υπηρεσίες VPN χρησιμοποιούνται ευρέως από άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν την ψηφιακή τους ιδιωτικότητα και ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αυτά τα VPN κρυπτογραφούν τα δεδομένα σου και ανακατευθύνουν την κίνηση του διαδικτύου σου μέσω των διακομιστών τους. Αυτό βοηθά να προστατευθεί η δραστηριότητά σου από όλους και να αποκρύψει τη διεύθυνση IP σου από ιστότοπους και τρίτους. Αυτό σημαίνει ότι ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας (ISP) δεν μπορεί να δει τους ιστότοπους που επισκέπτεσαι ή τα δεδομένα που μεταδίδεις — βλέπει μόνο ότι είσαι συνδεδεμένος στον διακομιστή VPN.
Απομακρυσμένη πρόσβαση VPN
Τα VPN απομακρυσμένης πρόσβασης επιτρέπουν στους υπαλλήλους να συνδέονται με ασφάλεια στο εταιρικό τους δίκτυο από οπουδήποτε, παρέχοντας πρόσβαση σε αρχεία σαν να βρίσκονταν στο γραφείο. Αυτή η ασφαλής σύνδεση προστατεύει τα δεδομένα κατά τη μετάδοση στο διαδίκτυο, κάτι που είναι ιδανικό για τηλεργασία και διατήρηση της παραγωγικότητας από οποιαδήποτε τοποθεσία.
Φορητά VPN
Τα φορητά VPN προσαρμοσμένα για smartphones και tablets με λειτουργικά συστήματα iOS ή Android, κρυπτογραφούν συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi και κινητών δεδομένων. Χρησιμοποιήστε ένα κινητό VPN για να παραμείνεις ασφαλείς στο διαδίκτυο, όπως όταν έχεις πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους ή κάνεις συναλλαγές διαδικτύου.
VPN ανά τοποθεσία
Τα VPN ανά τοποθεσία συνδέουν με ασφάλεια ξεχωριστά δίκτυα, συχνά χρησιμοποιούμενα από οργανισμούς για τη σύνδεση πολλών γραφείων ή χώρων. Δημιουργούν κρυπτογραφημένα τούνελ μεταξύ πύλων δικτύων για απρόσκοπτη επικοινωνία ενόσω εξασφαλίζουν εμπιστευτικότητα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι:
VPNs ενδοδικτύου: Τα VPNs ενδοδικτύου συνδέουν πολλαπλά σημεία εντός της ίδιας οργάνωσης μέσω ενός ενιαίου δικτύου ευρείας περιοχής (WAN), διευκολύνοντας την ασφαλή εσωτερική επικοινωνία και την κοινή χρήση πόρων.
VPNs εξωτερικού δικτύου: Τα VPN εξωτερικού δικτύου συνδέουν ιδιωτικά δίκτυα ξεχωριστών οργανισμών, επιτρέποντας ασφαλή συνεργασία και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αξιόπιστων συνεργατών και προμηθευτών με αυστηρό έλεγχο πρόσβασης και όρια ιδιωτικότητας.
VPN ανά πρόγραμμα περιήγησης
Ένα VPN ανά πρόγραμμα περιήγησης ή επέκταση proxy VPN είναι ένα ελαφρύ εργαλείο που εγκαθιστάτε απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας, όπως Chrome ή Firefox, για να παρέχει βασικό επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Σε αντίθεση με πλήρη VPN, τα οποία κρυπτογραφούν όλη την κίνηση του διαδικτύου σας, σε όλες τις εφαρμογές, ένα VPN ανά πρόγραμμα περιήγησης ασφαλίζει μόνο την κίνηση που περνά μέσω του ίδιου του προγράμματος περιήγησης.
Αναδυόμενες τάσεις μεταξύ πρωτοκόλλων VPN
: Καθώς οι κβαντικοί υπολογιστές βελτιώνονται, θα μπορούσαν να σπάνε κωδικούς πιο γρήγορα από τους συνήθεις υπολογιστές. Πολλοί πάροχοι VPN εξερευνούν ήδη και εφαρμόζουν προστασία μετά την κβαντική για να ενισχύσουν τη συνολική τους ιδιωτικότητα και ασφάλεια.&epsilon>
Εύχρηστο περιβάλλον διεπαφής: Η ευκολία στη ρύθμιση πρωτοκόλλων VPN και η παροχή εύχρηστων διεπαφών γίνονται σημαντικά για να προσελκύσουν άτομα χωρίς τεχνικές γνώσεις που δίνουν αξία στην ψηφιακή ιδιωτικότητα.
Ενσωμάτωση με άλλα εργαλεία ασφάλειας: Με την συνένωση VPN με προστασία από κακόβουλο λογισμικό και άλλες λύσεις ασφάλειας, βελτιώνεις την ασφάλεια σου στο διαδίκτυο σημαντικά. Κάποια VPN περιλαμβάνουν ενσωματωμένες επιπλέον λειτουργίες ασφαλείας, όπως ένα kill switch, προστασία DNS, εργαλείο αποκλεισμού διαφημίσεων / ad blocker, ή Password Manager.
QUIC: Ένα άλλο αξιοσημείωτο πρωτόκολλο είναι το QUIC, ένα πρωτόκολλο επιπέδου μεταφοράς που αρχικά αναπτύχθηκε από την Google, το οποίο έχει εξελιχθεί σε ισχυρό ανταγωνιστή για ασφαλείς, χαμηλής αδράνειας συνδέσεις. Το QUIC μειώνει την αδράνεια και βελτιώνει την απόδοση λειτουργώντας πάνω από το UDP αντί για το TCP, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο όπως το gaming και το streaming.
Η Ετυμηγορία
Η επιλογή του σωστού πρωτοκόλλου VPN μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο καλά το VPN σου εξυπηρετεί τις ανάγκες σου, είτε δίνεις προτεραιότητα στην ταχύτητα, στην ασφάλεια, είτε στη συμβατότητα μεταξύ συσκευών.
Το τέλειο πρωτόκολλο είναι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου. Ωστόσο, να θυμάσαι ότι ανεξάρτητα από το πρωτόκολλο που επιλέγεις, η ψηφιακή σου ιδιωτικότητα εξαρτάται επίσης από τις πρακτικές ασφάλειας που έχει υιοθετήσει ο πάροχος του VPN σου.
Συχνές Ερωτήσεις
Ποιο είναι το καλύτερο πρωτόκολλο VPN για χρήση;
Το καλύτερο πρωτόκολλο VPN εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Το WireGuard® είναι από τα πιο γρήγορα, καθιστώντας το ιδανικό για streaming, gaming και μεγάλες λήψεις αρχείων. Για μέγιστη ασφάλεια, το OpenVPN είναι το πιο έμπιστο, παρέχοντας ισχυρή κρυπτογράφηση. Το IKEv2/IPSec είναι τέλειο για χρήστες φορητών συσκευών, καθώς παρέχει σταθερή σύνδεση ενώ αλλάζει ανάμεσα στα δίκτυα. Αν πρέπει να παρακάμψεις τείχη προστασίας και περιορισμούς, το SSTP ή το OpenVPN χρησιμοποιώντας τη θύρα 443 είναι αποτελεσματικό.
Είναι το IKEv2 καλύτερο από το WireGuard®;
Αν το IKEv2 είναι καλύτερο από το WireGuard® εξαρτάται από την συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης σας. Το WireGuard® είναι γενικά πιο γρήγορο και έχει απλούστερο, πιο αποδοτικό κώδικα, καθιστώντας το ιδανικό για εργασίες υψηλής απόδοσης όπως το streaming, το gaming και τις μεγάλες λήψεις αρχείων. Χρησιμοποιεί επίσης κρυπτογράφηση αιχμής, διασφαλίζοντας ισχυρή ασφάλεια με ελάχιστη χρήση πόρων. Το IKEv2, ωστόσο, υπερέχει σε κινητά περιβάλλοντα λόγω της ικανότητάς του να διατηρεί σταθερές συνδέσεις όταν αλλάζει ανάμεσα σε δίκτυα (π.χ. Wi-Fi σε κινητό). Είναι επίσης πολύ ασφαλές αλλά μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αργό από το WireGuard® και ίσως όχι τόσο αποδοτικό σε εργασίες υψηλής απόδοσης. Για ταχύτητα και απλότητα, το WireGuard® συχνά υπερτερεί, ενώ το IKEv2 είναι καλύτερο για κινητή αξιοπιστία.
Είναι το TCP ή το UDP καλύτερο για VPN;
Το TCP προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία, αλλά το UDP προτιμάται για πολλές εφαρμογές και είναι συνήθως το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο για τις περισσότερες υπηρεσίες VPN. Το UDP είναι πιο γρήγορο και αποδοτικότερο από το TCP, χρησιμοποιώντας λιγότερα δεδομένα για την επίτευξη των ίδιων στόχων. Αυτό το καθιστά ιδανικό για δραστηριότητες όπως το streaming, το gaming και άλλες εφαρμογές πραγματικού χρόνου όπου η ταχύτητα είναι κρίσιμη. Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, πολλοί πάροχοι VPN ορίζουν το UDP ως το προεπιλεγμένο πρωτόκολλο για συνδέσεις OpenVPN.
Ποιο είναι το πιο γρήγορο πρωτόκολλο OpenVPN;
Το πιο γρήγορο πρωτόκολλο OpenVPN είναι το OpenVPN μέσω UDP. Το UDP είναι σχεδιασμένο για ταχύτητα, καθώς δεν εκτελεί έλεγχο σφαλμάτων ή αλληλουχία δεδομένων όπως κάνει το TCP. Αυτό επιτρέπει ταχύτερη μετάδοση δεδομένων, καθιστώντας το UDP ιδανικό για εργασίες όπως streaming, gaming και άλλες δραστηριότητες όπου η ταχύτητα είναι πιο σημαντική από την ακεραιότητα των δεδομένων. Ενώ μπορεί να υπάρξουν περιστασιακές απολαγίες, η ταχύτερη απόδοση καθιστά το OpenVPN μέσω UDP την προτιμώμενη επιλογή για χρήστες που δίνουν προτεραιότητα στην ταχύτητα.

Chantelle Golombick
Η Chantelle γράφει για τεχνολογία, κυβερνοασφάλεια, νομική επιστήμη και SaaS. Αφού πέρασε μια δεκαετία στη νομική επιστήμη και πέντε χρόνια διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο, τώρα απολαμβάνει μια ελεύθερη ζωή κάνοντας αυτό που αγαπά - εργασία με λέξεις και μαθαίνοντας κάτι νέο κάθε μέρα.